5 tips om langer thuis te blijven wonen

Veel ouderen hebben de wens om zo lang mogelijk in hun eigen huis te blijven wonen, dit is ook een beleid vanuit de overheid. De cijfers liegen er dan ook niet om: van de 85- tot 89 jarigen woont driekwart nog steeds zelfstandig, pas bij 95 jaar en ouder woont een meerderheid van 57 procent in een verzorgings- of verpleeghuis (bron: Sociale Vraagstukken).

Om langer thuis te kunnen blijven wonen zijn er soms de nodige aanpassingen nodig. Daarom hebben wij in deze blog 5 handige tips op een rij gezet!

1. Pas uw woning aan

  1. Zorg voor een gelijke vloer, zodat u minder snel kan struikelen. Probeer drempels te verwijderen en u kunt denken aan een traplift. Ook wandbeugels en een bad met instap zorgen voor houvast.
  2. Zorg voor een inductiekookplaat in plaats van een gasfornuis. Inductiekookplaat is veiliger, sneller en zuiniger. U kunt ook de zware dingen in de bovenste lade van het keukenblok plaatsen, zo hoeft u minder te tillen.
  3. Een onderhoudsvrije tuin is erg prettig voor als u niet zo mobiel meer bent en ook schaduw in de tuin is erg belangrijk. 
  4. Antislipmatten voor in het gehele huis en tuin zijn ook erg handig omvallen te voorkomen.
  5. Onderneem sociale- en sportieve activiteiten. Bijvoorbeeld bij Het Trefpunt in Heiloo, zij organiseren diverse (sportieve)activiteiten, ontmoetingen, gouden dagen en tripjes. Bekijk hier het overzicht en bekijk hier hun activiteiten programma. Ook Stichting De Buitenkans in Heiloo organiseert veel.

Mensen met veel sociale contacten voelen zich vaak gelukkiger en blijven daardoor ook langer gezond. Gezond zijn betekent dat u ook langer thuis kunt blijven wonen.

2. Heb contact met uw buren

Liever een goede buur dan een verre vriend. In nood is het fijn om iemand in de buurt te hebben, maar ook voor kleine vragen. Bijvoorbeeld wanneer u hulp nodig heeft met de boodschappen.

3. Zorg dat u digitaal bij blijft

U kunt namelijk vanaf uw computer, tablet of smartphone boodschappen bestellen en thuis laten bezorgen. Eigenlijk is (bijna) alles online te bestellen en bij u thuis te bezorgen. Steeds meer (financiële)diensten verlopen digitaal en zeker wanneer u minder mobiel bent is het vanbeloang om digitaal bij te blijven.

Daarnaast kunt u ook denken aan domotica, die huisautomatisering mogelijk maakt. Hiermee kunt u onder andere gordijnen, zonwering en verwarming bedienen.

4. Zorgoproepsystemen

Met een zorgoproepsysteem in huis kun je met één druk op de knop hulp inschakelen. Als u valt of u wordt onwel dan hoeft u alleen op de knop te drukken. De knop draagt u als een ketting om uw hals of er is een polsband. De knop heeft u dus altijd bij de hand.

5. Hulp en ondersteuning vanuit WMO

WMO staat voor Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Mogelijk heeft u recht op ondersteuning vanuit de gemeente, dit is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Deze ondersteuning kan zijn huishoudelijke hulp, aanpassingen voor uw woning, vervoersmogelijkheden of voorzieningen op het gebied van dag besteding. Als u recht heeft op de WMO dan is dat altijd op basis van uw eigen bijdrage. Wilt u graag meer weten over WMO in uw gemeente? Bekijk hier informatie omtrent WMO voor de gemeente Heiloo.

Thuiszorg

Wilt u graag thuis blijven wonen, maar heeft u hulp nodig met het toedienen van medicijnen of misschien wel met douchen, wassen en aankleden? Dan kunt u, in overleg met uw huisarts, een beroep doen op de thuiszorg of wijkverpleging. Thuiszorg of wijkverpleging wordt vergoed door uw zorgverzekeraar.

Wilt u graag weten wat wij nog meer kunnen betekenen met betrekking tot de thuiszorg? Bel dan naar AristoZorg: 072-5320909, wij staan u graag te hulp.