[vc_row][vc_column][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2″][heading text=”Project dementie” subtext=”Verbreden, verdiepen en verspreiding kennis dementie”][vc_column_text]Het geven van goede zorg vraagt om inleving in de ziekte, contacten met de familie en mantelzorgers.

Het vraagt om bekendheid met de gedachtes en herkenning van de uitingen van de dementerende. Dit is niet in formats te gieten, het vraagt om een soort van “geïnfecteerd worden” met deze ziekte. ‘Dementie moet in je genen gaan zitten’. Het gaat om het begrijpen van het gedrag van de dementerenden maar ook de familie en de zorgverleners.

Het vraagt om een gedragsverandering bij de professionals maar zeker ook om een cultuurverandering in de organisatie. Ook bestuurders moeten zich verdiepen in deze ziekte om hun professionals de ruimte te kunnen geven en begrip te kunnen tonen om een veilige organisatie te kunnen zijn.

AristoZorg wil met de deelname aan dit project aansluiten op wat al ontwikkeld is en inspelen op wat er nog wordt gemist, namelijk inzicht in het gedrag en het perspectief op dementie.

[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][heading text=”Mensen met dementie”][vc_column_text]Nederland telt op dit moment 235.000 mensen met dementie. Door de vergrijzing en het ouder worden van de bevolking zal dit aantal in de toekomst explosief stijgen: in 2050 zullen ruim een half miljoen mensen lijden aan dementie. Ook op jongere leeftijd kunnen mensen dementie krijgen. Naar schatting zijn er in Nederland 12.000 mensen met dementie die niet ouder zijn dan 65 jaar.

Goede zorg en samenwerking met de juiste disciplines voor mensen met dementie en hun familie is niet alleen boeiend en uitdagend maar ook gecompliceerd en complex. Ondersteuning en professionalisering horen daarbij vanzelfsprekend te zijn.

Als bij iemand eenmaal dementie is vastgesteld, betekent dit dat een onomkeerbaar proces in de hersenen in gang is gezet. Dit heeft verstrekkende gevolgen voor de persoon zelf, maar ook voor zijn naaste omgeving.

De zorg voor de dementerende persoon dient zich er vooral op te richten de omgang met hem of haar zo prettig en bevredigend mogelijk te laten verlopen. Inzicht en begrip zijn nodig om zorg te kunnen geven die bevredigend is voor de cliënt en bevredigend voor zijn of haar omgeving.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][heading text=”Project (Zorgverleners)” tag=”h3″][vc_column_text]Zorg voor mensen met dementie blijft zich ontwikkelen als een vak apart. Zorg verlenen aan een dementerende persoon is meer dan alleen hulp bieden. Tussen de meeste verzorgenden en hun cliënten ontstaat na verloop van tijd een hechtere, diepgaande relatie. Dit houdt onder meer in dat de verzorgende zijn eigen mogelijkheden en grenzen accepteert.

Het is daarom van belang dat verzorgenden, al dan niet met elkaar, naar hun eigen gedrag kijken, zich bewust worden van de eigen beweegredenen om te zorgen, en erover nadenken hoe ze hun mogelijkheden kunnen hanteren en ontwikkelen.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][heading text=”Bestuurders” tag=”h3″][vc_column_text]Goed bestuur is de verantwoordelijkheid van de zorgorganisatie zelf. Belangrijk hierbij is hoe bestuurders en toezichthouders op de hoogte zijn van wat er speelt op de werkvloer en hoe zorgverleners kunnen bijdragen aan goed bestuur. (Inhoudelijke) kennis op het gebied van dementie bij zowel bestuurders als zorgverleners geeft wederzijds begrip in het vervullen van ieders rol.

Bij aanvang van dit project wordt bij de deelnemende organisaties een organisatiescan afgenomen, waarbij vooral de cultuur van de organisatie gemeten wordt: hoe is de organisatie ingericht, is zij laagdrempelig en biedt ze veiligheid en verbondenheid.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][heading text=”Dementiekring-en-netwerk” tag=”h3″][vc_column_text]Met de deelname wil Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN) de borging van de kennis faciliteren door het ontwikkelen van een “dementiekring” waar professionals ervaringen kunnen uitwisselen en wat op de langere termijn een olievlek effect moet gaan krijgen. Daarnaast zal BTN op een website een omgeving creëren als zijnde een dementienetwerk waar kennis en ervaringen uit gewisseld kunnen worden.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]