Het verhaal van Amanda Stam-Schouten

Amanda Stam-Schouten werkt op de locatie Lyceumhof in Den Helder op de GGZ-afdeling. Ze is werkzaam in een duobaan. Amanda werkt als Verzorgende IG, 20 uur per week, en één dag van de week als Praktijkopleider.

Amanda werkt bij AristoZorg vanaf juli 2021 en is al 28 jaar werkzaam in dit vak.

Wanneer ga jij met een goed gevoel naar huis na een werkdag?

De blije gezichten van bewoners. Met kerst hadden we een leuke en gezellige dagen, met samen ontbijten, wandelen, soep maken en mijn man had een verse appeltaart gebakken voor bij de koffie. Aan het einde van de dag loop ik naar de auto op het parkeerterrein toen er opeens een bewoner  kwam aanrennen. Ze bedankte mij en mijn collega’s uitgebreid voor de mooie kerst. Op zo’n moment ben ik blij dat ik er was. Vooral tijdens bijzondere dagen zoals kerst. Al mijn collega’s vinden dit belangrijk en maken we er iets extra speciaals van.

Waar word je blij van in je werk?

Als Praktijkopleider kunnen leerlingen en collega’s hun verhaal bij mij kwijt en hun ervaringen delen. Ik kan er écht voor ze zijn als ze mij nodig hebben. Dit geeft betekenis aan mijn werk: iemand verder helpen.

In de zorg vind ik de diversiteit aan taken erg leuk. Je hebt natuurlijk ook standaard klusjes zoals gebitten schoonmaken of een medicijnenkastje opruimen. Niet echt mijn ding, maar dat hoort er ook bij. Het omgaan met mensen, daar doe ik het voor.

Wat maakt je werk bijzonder?

Mensen schrikken vaak als je vertelt dat je op een GGZ-afdeling werkt. Werken op een GGZ-afdeling is best pittig. Je staat 8 uur lang ‘aan’ en houdt alles in de gaten. Werken op zo’n afdeling brengt ook veel moois. Voor de bewoners beteken je veel. Vaak hebben ze geen of beperkt contact met familie en vrienden en dan neem je deze rol, vooral tijdens de feestdagen en ook tijdens andere zware dagen, over. Je creëert met je collega’s een familiegevoel voor iedereen. Wij zijn, nog meer dan anders, op deze dagen hun klankbord.