Het verhaal van Marcia

Welke functie heb je?

Twee jaar geleden heb ik mijn diploma gehaald voor Eerst Verantwoordelijke Verzorgende (EVV). Ik werk in een groep met bewoners met dementie of geheugenproblemen. Ook werk ik als Werkbegeleider van leerlingen en stagiaires.

Na mijn opleiding ben ik begonnen in de ouderenzorg en heb later een overstap gemaakt naar de gehandicaptenzorg. Na 10 jaar ben ik weer gaan werken in de ouderenzorg. Eerst in Ten Anker en daarna op de locatie Lyceumhof. Het kleinschalig wonen in de gehandicaptenzorg sprak mij erg aan en toen Lyceumhof ook kleinschalig wonen aanbood ben ik daar gaan solliciteren. De huiselijkheid, het draaien van een huishouden met collega’s en, in dit geval, zes cliënten zijn mij op het lijf geschreven.

Wat houdt je werk precies in? Wat zijn je werkzaamheden?

Mijn collega’s en ik zijn in de ochtend druk bezig met de lichamelijke verzorging van onze bewoners: douchen, aankleden etc. Daarna wordt er ontbeten in de huiskamer en wordt de medicatie verzorgd. Na het ontbijt kan er bijvoorbeeld de krant worden gelezen of vinden er andere activiteiten plaats zoals koffie drinken of een wandeling buiten.

Als EVV houd ik het overzicht over alle geleverde zorg. Niet alleen tijdens de werkdag maar over het algemeen. Ik houd het zorgplan en het elektronisch patiëntendossier (ECD) up-to-date, voer gesprekken en heb besprekingen zoals het multidisciplinair overleg of een zorg/leefplanbespreking; het is een heel dynamisch baak. Ook werk ik samen met de locatiemanager, cliëntondersteuners, helpende plus, activiteitenbegeleiders, mantelzorgers en vrijwilligers.

Wat maakt je werk bijzonder?

Eigenlijk is elke dag bijzonder! Ik werk met mensen met dementie of geheugenproblemen. Omdat je de bewoners veel ziet beginnen ze je gezicht te herkennen en krijg je een band. Je kan steeds meer aansluiten bij hun behoefte. Elke bewoner wordt gezien als een individu en hun wens staat centraal. De ene bewoner wil graag gezellig met andere bewoners in de huiskamer zitten en een ander wil liever meer op zichzelf zijn. Ook heb je mensen die liever in de ochtend uitslapen. Er kan ook geholpen worden met het bereiden van de maaltijden of als iemand wil stofzuigen dan is dat mogelijk. Hier is alle ruimte voor.

Wat geeft extra kleur aan je dag?

Het is mooi als mensen verhalen vertellen over hun leven. Ook is het motiverend om een bewoner te stimuleren iets te doen waarvan ze dachten dat ze het niet (meer) konden. Ik neem soms mijn hond mee naar het werk. Eén bewoner wil nooit buiten wandelen, maar als de hond mee is dan is zij de eerste die de hond wil uitlaten. Ook hadden we een man hier wonen die gek was van Ajax. Een collega heeft toen een brief geschreven naar Ajax. Hij werd uitgenodigd om een wedstrijd mee te maken. Het was heel leuk om de foto’s daarvan te zien. Hij was zo blij! Dit zijn mooie gebeurtenissen die je dag extra kleur geven.

Ook geven mijn collega’s kleur aan mijn dag. Ik werk in een leuk en betrokken team waar ik fijn mee samenwerk. Het samenwerken is de sleutel tot succes, want zonder collega’s kun je nog zoveel plannen hebben maar kom je nergens.

Wat zou je nog willen bereiken?

Graag zou ik nog een Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie opleiding willen doen. Je wordt dan echt dé specialist op het gebied van cliënten met psychiatrische en/of psychogeriatrische problemen. Dit lijkt mij écht een verrijking.